Sunday, November 16, 2008

PULANG

Bismillaah..
Assalamua'laikum...

Alhamdulillaah, perjalanan dari NZ ke Perlis lancar dan selamat..

Tak lama lagi kak Nora dan mak long Suriati akan bernikah..
Tadi, borak dengan mak dan abah, termasuk lah bab nikah kahwin ni..
im so surprise that my mom is not that traditional..hehe

Mak cakap, sebenarnya tak digalakkan akad nikah di masjid,
tambahan lagi ianya mengundang banyak masalah
(bergambar, tidak solat sunnat tahiyatul masjid bising dan sebagainya)

mak juga cakap,
kalau boleh mak nak buat simple..
tak ada hantaran pun tak pa, (cuma mulut orang la)
sebab mak fikir banyak yang kena belanja tambah bila ada hantaran,
mak tak mau orang lain 'kena',
*p/s: anak-anak mak 4 perempuan, sorang je laki

mak juga cakap,
akad nikah cukup,
tak perlu lah ada upacara sarung cincin dan pembatalan air sembahyang di hadapan orang ramai tu,

mak cakap lagi,
kenduri tak perlu lah buat bunga telur sebab membazir,
buat benda yang nice and sweet

abah pula cakap,
bagi duit pada tuan rumah kenduri dah jadi satu trend,
ada tuan rumah yang membanyakkan bilangan tetamu
untuk mendapatkan 'pulangan'..

wallahua'lam..

ok,
ni pula dari sudut pandangan daku,

seriously, aku pun turut merasakan yang wang hantaran tu membebankan pihak lelaki,
kalau yang tak kisah dan yang mampu tu ok lagi,
tapi yang baru masuk kerja?yang tak mampu? kasihan...
Kahwin itu perkara sunnah,
Tapi bila campur adat-adat ni, ia jadi susah..
sampaikan ramai lelaki takut nak kahwin sebab 'mahal',
jalan pintasnya bercinta..(nak kena sekeh ni..hehe)

memanglah, kata orang wang hantaran tu untuk buktikan,
betapanya pihak lelaki sudah bersedia,
dan ia melambangkan kesungguhan si lelaki untuk mendapatkan si bunga,
tidakkah mahar sudah mencukupi?

entahlah,
kerana isu besarnya hantaran dilihat sebagai sesuatu yang membebankan ,
sedangkan nikah adalah perkara sunnah , perkara mulia,
ni lah kesannya bila ada campur tangan manusia,
nak top-up sana sikit, add up sini sikit..
kasihan!

wang hantaran tu , kan lebih best,
kalau si lelaki kumpul duit ,
dan guna duit tu untuk nafkah isteri selepas nikah nanti,
daripada guna untuk wang hantaran..hehe

lagi satu,
dari sudut pandangan dan hati aku,
aku lebih memandang usaha si lelaki dan kesungguhan si lelaki
untuk mendapatkan si bunga,
adalah melalui kesungguhan beliau mencari ilmu agama yang sahih (bukan sahaja untuk dirinya, malah untuk orang-orang dibawah pimpinannya),
kesungguhan beliau untuk menjaga kehormatan wanita tersebut
dengan merisiknya/meminangnya melalui ibu bapa atau orang tengah yang dipercayai,(tidak sekali-kali bersenang lenang dalam ucapan atau tindakan dengan si bunga)
kesungguhan beliau untuk ubah sikap (lebih matang, buang sikap yang buruk),
kesungguhan beliau kumpul duit (bukan semata-mata untuk hantaran, tapi buat bekal masa hadapan..belajar la siap-siap),

pendek kata...seorang yang bersunggunh-sungguh membaiki diri ke arah yang lebih baik, nanti senang la nak didik isteri dan anak-anak..mulakan dari diri sendiri dulu..bukan tunggu nikah baru nak plan..plan dari sekarang

(isu ini umum)

wallahua'lam
wassalam

3 comments:

SyuD said...

Salam alaik me dear Hana!
Ok, Mak & Abah awak punya fikrah memang selari dengan Mak & Abah saya. Depa kata kalau boleh tak mau hantaran (such a waste + not listed as sunnah), tapi kalau berkeras nak bg jugak terpulangla (kang kecik hati, huhu). Sanding of course NO, no compromise. Cuma satu lg tambahan Abah; bakal menantu dia a.k.a me future zauj mesti dinikahkan Abah sendiri. Nasibla sapa bakal imam saya tu. Ngee~

Frank said...

Kalaulah semua wanita berfikiran sunnah seperti antunna semua...

cik noha said...

farhana..akhirnya bukak jugk blog ni..dahlh tetiba bab kawen..ish3..tau la cuti skolah..:)

nk bc blog satu lg..