Thursday, March 12, 2009

Lanun



Bismillaah
Salam

Hahaha..akhirnya saya berjaya jadi seorang lanun.. *lanun yang paling baik kat dunia ni=p*

Semalam, doktor operate mata sebelah kiri..
and I felt awesome sebab tulah kali pertama masuk bilik bedah..
hehehehe..
*walaupun it was just a minor operation*

Cabaran 1:
Saya terpaksa jumpa doc 2,3 kali untuk check dan buat appointment untuk mata ni

Cabaran 2:
Disebabkan waktu operation memerlukan double appointment,
maka saya terpaksa mengikut jadual kedua-dua doctors
yang bakal operate mata saya.
Maka waktu operation clash dengan kelas.
Tak dapat ke kelas

Cabaran 3:
Membayar NZD 70.00

Cabaran 4:
Terpaksa berdebar-debar kali pertama masuk ke bilik bedah yang kecil

Cabaran 5:
Ohh!!! Mataku disuntik dengan ubat kebas! Tak sakit..tapi ''seriau''

Cabaran 6:
Pelbagai cecair dimasukkan ke dalam mata..oh!

Cabaran 7: Menanti 15 minit for the anesthetic to work made me more nervous

Cabaran 8: After 15 minutes, the doctor came in, dan letakkan kertas di atas muka..(berlubang di bahagian mata..)

Cabaran 9: oK, this is the hardest part...doctor kepilkan calliper di kulit mata atas dan turn it to the other side ...He did it twice since position during first trial tak tepat..
I could feel the movement of the calliper..huhu..
And u know what?
I just close another side of my eye, sebab terlalu seriau..so that I couldnt see anything
hhehehe..*coward*

Cabaran 9: I do not know what the doctor used untuk buangkan ketumbuhan in my eye tu..hmm..cut with small knife maybe..sebab boleh nampak and rasa pergerakan yang merayap rayap di mata

Cabaran 10: The funniest part : Doc dah tekap sebelah mata dengan kapas..!look exactly like what u see in the picture! ..and I have to walk to my room, dan melalui campus..terserempak lah jugak dengan 6,7 orang..but I act seems nothing happen..hehehe..*belagaknya..*

Cabaran 11:
Yes, I have to admit..it's a bit hard to work with an aye..pernah tengok 1 litre of tears?Budak tu tak dapat nak measure kedudukan sebenar objek..lebih kurang macam tu lah..
dan bila berjalan, rasa tak stabil..u have to do things very careful and slowly..
Waktu solat? yeah..waktu ruku' n sujud..rasa macam biji mata nak keluar..
Waktu baca? baca quran tak berapa pantas..baca buku??wallahua'lam..hehe..sebab tak baca..baca kat komputer..?rasa macam pakai kanta mata..sebab nampak cembung je screen computer ni..
I slept for 3-4 hours waktu siang untuk rest kan mata ni..so that it wont move rapidly,
sebab pedih dan lenguh masih terasa juga..
Malam pun tidur awal..

Cabaran 12:
Akhirnya, after 24 hours..saya buka tekapan mata tu..and clean my eye..
kesian mata ku...nampak sepet dan kusam sebab terlalu lama ditekap..
cuci daripada darah dan sisa sisa..
bulu mata pun jatuh ke bawah..
dan rasa macam bulu mata semakin berkurang..
huhu
Alhamdulillah..
Now, the ketumbuhan isn't that obvious
Ive to meet the doc again in a week time
First time buka tekapan, my eyesight was so blurr.
Sekarang, masih wujud perasaan ''seriau'' tu

*OK, itu saja challenges yang disenaraikan walaupun sebenarnya banyak lagi..''
*Ada sorang kakak kiwi masuk bilik operate tu when it is finished..
katanya ''You are brave'' sambil buat muka ''seriau''
Doc Maureen cakap'' yea, she even don't need the lolipop''
*dalam hati: oit2...ingat aku ni kid ka..??hehe*
Kakak tu cakap balik''OOOU..U deserve 1''
Doc Maureen cakap..''Good size''- ketumbuhan tu la maksudnya

Ok, Im waiting about what Doc Morris (doc yang bedah) tu will say next week..
hope everything will be fine..


*Mataku sayang..kesiaannya dia..dah macam2 ubat dimasukkan..bertahan OK?*

*gambar hiasan..
*tekapan di mata look exactly like that but ketumbuhan kecil tu di mata bahagian atas


Wassalam

5 comments:

Hani said...

haaha..lollypop..
die ingat hang budak2 ker..
ker hang memang nampak cam budak? keh3..
so mata hang maintain cantik tak after operate? macam pijin selalu kata, "mata bercelak"...heheh..lawak ja..
sebenarnya aku nak tanya, mata hang dah ok ka sekarang? any different tak?

nur said...

hehe,if u are talking about doctor kat klinik dalam massey,i guess i can remember one of the doctor.everytime i went there,she must offer me the lolipop,keke

heyp sis,cemane awk skang?ok kah?

rindu kamulah:)

nur said...

hehe,if u are talking about doctor kat klinik dalam massey,i guess i can remember one of the doctor.everytime i went there,she must offer me the lolipop,keke

heyp sis,cemane awk skang?ok kah?

rindu kamulah:)

hana said...

hahaha kak nad..tepat skali=p
nama dia maureen..
akak, agaknya dia offer kat org ''besar'' cam kita je ka ? =p

*hani, lolipop tu satu kemestian kat cni..hehe..even waktu buka account kat bank n accom pun org kasi lolipop..the thing is, daku x pnah mkn, sbb nmpk x sdap dan childish..or yg comey2 makan r..hehe

==>
alhamdulillaah my mata dah ok, br ja jumpa doc smalam and he said the cut is gona close soon..
dia kata my eye dh ok..

actually, kat klopak bawah pun ada bengkak skit, cuma doc xmau buat papa sbb x obvious,
sebelah mata lg pun ada, cuma ..*biarlah...sampai kapan nk potong mata...huhu*

==terasa mcm sgt panjang je==

SyuD said...

Wait seminit, apakah sebenarnya punca bengkak mata tersebut?

Eh, tak makan ka loli?
Mak aih, bestla makan!
Sedap lagi menggembirakan (kan semua y manis tu menggembirakan, hee...).

Btw, how's ur eye now?
Alamak, sorila dah lama tak singgah page ni banyak bener kerja.