Tuesday, April 14, 2009

kawen kawen kawen! cakap berasap beb..ACTIONS SPEAK LOUDER THAN WORDS!

Bismillaah
Salam

Does the title sound emotional?
Saja nak tunjuk garang sikit..kuang3x!

daku juga remaja,
daku juga ada impian,
daku juga kadangkala kesunyian,
daku juga punyai fitrah yang normal (not against normality),
daku juga punya harapan.

tapi tolonglah..
tolong berfikir panjang,
tolong jangan terlalu gelojoh,
tolong tenangkan hati dan perasaan,
tolong bertenang!

do u think kahwin adalah untuk berteman semata-mata?
do u think kahwin adalah untuk punyai anak-anak comel semata-mata?
do u think kahwin adalah untuk mengisi kekosongan semata-mata?
do u think kahwin is only for yourself?
do u think MARRIAGE IS THAT SMALL?
DO YOU THINK MARRIAGE IS THAT CHEAP?
TERNYATA, scope pemikiran anda sangat kecil.

Saya hormat,
mereka yang bernikah/ingin bernikah
untuk sempurnakan agama,
untuk ittiba' pada sunnah Rasulullah sallallahua'laihiwassalam
dan pada masa yang sama,
mereka BEKERJA ke arah itu.
KUMPUL ILMU, BAIKI AKHLAQ, KUMPUL WANG,
etc

Saya hormat,
mereka yang mampu berfikir,
nikah bukan untuk sehari dua,
nikah bukan sekadar keseronokan,
nikah itu perlukan persediaan,
tanggungjawab dan amanah itu besar,
nikah bukan sekadar kita dengan dia,
nikah itu juga untuk kebaikan ummat.

kita selalu hanya fikirkan kita.
tak nampakkah ummat sekarang ni?
makin mati...
makin merosot..
makin lemah ..
nampak macam ulam..
sana sini gejala sosial..
teruk!..memang teruk!
tak payah tengok jauh,
tengok diri sendiri dulu..
waktu lapang dibazir-bazirkan begitu saja..
bangun solat malam pun susah..

my point is,
tolonglah buat sesuatu untuk ummat kita.
bermula dari diri kita sendiri.
baiki diri.
kemudian, keluarga.
tolonglah pilih teman hidup,
yang insyaAllah dengan izin Allah,
dapat sama-sama tolong kita didik anak-anak kita,
untuk tolong agama Allah dan perbaiki ummat yang kian mati ni..
tolonglah fikir untuk scope yang lebih luas.

jangan begitu gelojoh,hanya kerana kesunyian.
jika kamu impikan yang baik,
jadikanlah diri kamu tu baik..
mulalah dari hati kamu.
ikhlaskan hati kamu kerana Dia dalam apa-apa saja yang kamu buat.
tak rugi .
kamu akan jumpa yang baik juga.
Allah Maha Adil.

Saya muak dengar keluhan ''nak kawin..nak kawin..nak kawin.."
Tapi, apa yang kamu buat untuk kawin??
Apa yang kamu fikir tentang kawin??

Jangan fikir terlalu mudah,
tolong belajar untuk bertanggungjawab.

wassalam

6 comments:

fairuzsallehuddin said...

okok.i knew what u meant ;P

~ciK naBiL~ said...

salam..

oh hana.. yes.. actions shud speak louder than words..

apakah symptom nikah nikah nikah ini sedang merebak di palmy..?haha..

kesimpulannya, usaha untuk menjadi.. bukan untuk mencari.. bila menjadi..inshaAllah akan dapat menjadikan orang sekeliling..

:)

nur said...

eyh nabil,bukan ke simptom nikah ni memang dari dulu lagi ke merebak di palmy?hehe

hana,sape yang nak kawen sangat tu?wahh dah dewasa lah sume adik2 saye nieyh;p

Owner said...

Fairuz,
apa yang kamu know tu..hehe

"usaha untuk menjadi seperti apa yang dicari"

kene cari jugak tau kak nabil,
cari ikut cara masing-masing=p

kak.nad..brtul,palmey dari dulu lagi dilanda masalah nak kawin..haha

kesimpulan:

isi blog ni bukanlah focus pada palmey semata-mata,
cuma apa yang saya lihat dalam dunia saya..
tak semestinya palmey saja=p

wassalam

~ciK naBiL~ said...

hahaha..

yeah hana.....usaha untuk mencari perlu ada, tapi usaha untuk menjadi tu kene lebih sikit........sebabnya banyak..Allah itu Maha Mengetahui dan memahami..pastu, bile kite dah cuba untuk menjadi.. inshaAllah akan ada yang mencari kite..heheheheheheheheheheheheheeheh... =P...

hana dah mencari ke..? wakakaka

nadiah.. dari dulu gi ke..? rasa macam tak sekronik skang kot..?ahahahaha..

Owner said...

haha kak nabil,

perlu lah mencari..

tapi tak sempat lagi,

tak mengapa, insyaAllah

tak lama lagi habis study, kerja,

ada orang masuk meminang..terima jelah =p (bunyi macam senang je nak pilih husband)