Saturday, June 6, 2009

microwave

micro - extremely small

wave - gelombang
*skema physics : a progressive disturbance propagated from point to point in a medium or
space without progress or advance by the points themselves, as in the transmission of
sound or light.

dah 2 hari tak masak
*kemalasan malanda*

alhamdulillaah, rezeki murah..
hari Jumaat ; budak comel buat breakfast, makan cucur di rumah kak yusma, then survive dengan tripple chocolate muffin.

hari Sabtu ; somebody's getting very keen to cook nasi lemak the night before, and her latest blog post - something about kawin...hmmmmm~ =p
So, breakfast dengan nasi lemak dan ayam yang sedap,
makan nashi pear.
Petang, kind of tak dapat tahan lapar,
since quite lazy to use the oven, kena preheat le dan sebagainye,
so i just used the microwave to cook fish fillet and reheat pau daging.

Within 5 minutes.

I kept staring at the microwave while heating.

Kept guessing when it would stop, where it would stop, how many seconds it took for a round..

and I realize that ; arah pusingan = clockwise
tempat berhenti >< tempat bermula
how many seconds for a round ? perhaps around 10 s

*yesterday morning => I suggest'd to add in some more water in nasi lemak and put it in the microwave, somehow xureayawutty , an xpert in materials thingy, questioned "is it ok if we put rice cooker in the microwave?"

oh, i don't know...since i have seen people doing that so i think it's ok..hehe

*and using microwave, will always remind me to Kak Nad..
I'd say she's kind of sangat berpantang larang to cook food using microwave..
and the most typical reason she gave me is that : it might cause cancer
OK Kak Nad, I won't reheat food using microwave (for u) =p
Kak Nad lebih bersabar menunggu food di reheat di atas stove..
*I will do that only if I have time and being extra ordinary rajin..hehe*

OK lah..need to go
1 minute to 8am
have to start doing work!

Wassalam

8 comments:

Anonymous said...

bahaya microwave:
1.cara masak melawan fitrah-pns didalam dahulu,then baru haba bergerak ke luar.

2.ketuhar pengancam nyawa

3.makanan menjadi toksik-molekul2 dipaksa berpusing,kdg kala pusingan ini memusnahkan molekul dan kadang kala menyusunnya semula menjadi bhn2 toksik yg menyebabkn alahan kepada manusia

4.badan tak kenal makanan-merosakkn DNA makanan hingga badan manusia tidk kenal bahawa apa yg ditelan itu ialah makanan

5.mengubah nutrisi makanan

hahaha.ok.sila lah jangan guna microwave,sayangkan badan sendiri

fairuzsallehuddin said...

kalau xde masa camneeeee..
kak han, saya bet akak tak reheat guna microwave sampai habis tahun ni.tgk boleh tahan ke tak ;)

miss dizzy said...

hoho...punya la memerhati smpi tau tntg pusingan n mase tu...haha...
lumrah studnt.. da nk exem... masa utk buku >> makan... haha...

twin sisters (Hana Hani) said...

anym,
wow, can u please put some +ve sides of microwave also, so that it looks more fair...if it's so destructive, I wonder why people invent it..always, there will be limitation for each thing, so just do not cross over the limit, that will be fine ;)
*i wish u took it from a reliable resource..heheee

eyush,hahah!
then ill only use it to defrost ;;)
(still using microwave but not for reheating=p)

MDizzy,
yeah...btui2..
tapi the biggest reason ==> l.a.z.y
saya tak S.A.B.A.R macam heliza ;p

wassalam =)

nur said...

ahaha,awk still igt ye sy tak suka pkai microwave?;p
tp most of the time hafezz berjaya 'menggoda' sy guna microwave,especially bile nak defroze mince meat nak wat lasagnia or spageti,haha

owh tapi skang da tak guna sebab kat umah takde microwave,kalo ade pon mmg takkan pakai kot:D

wahh,awk observer ye!sy pon tak pernah menilik masa microwave tu berpusing,haha;p

Anonymous said...

Ketuhar gelombang mikro diperkenalkan pada orang ramai sekitar pertengahan 1950-an. Ketika itu tidak banyak kajian saintifik terhadap kesan memakan makanan gelombang mikro. Cuma sejak kebelakangan ini barulah pelbagai kajian dan penyelidikan dilakukan terhadap kesan memakan makanan gelombang mikro kepada kesihatan manusia. Kesemuanya merumuskan bahawa ketuhar gelombang mikro menghasilkan makanan yang sangat bahaya.

haha.sumber adalah benar..btw,masa dicipta dulu fungsinya untuk memudahkan manusia..seperti kenyataan diatas menulis,sejak kebelakangan ini,bila teknology semakin canggih,dan manusia lebih banyak membuat penyelidikan,barulah tau yang gelombang micro itu sebenarnya tidak elok.the +ve side of microwave tidak jumpa lagi,nanti sy buat kajian.

xureayawutty ssh gila nk eja =P said...

haha..sy pn ingt yg k.nad sgt berpantang dgn microwave...=P

nur said...

adoii,sgt obvious ke??yg jrg2 ketemu pon perasan nieyh..haha;p