Monday, February 9, 2009

NaKaL bAnGeT aNAk-aNaK mUrID cIkGu NI!

Salam..

My first day in school..huh,
overall : geramnyeee...!!
nak marah tapi kesian..
tapi sangat buas lah budak-budak tu,
i never expect yang jadi cikgu is very hard..

im not kind of suara lantang..
cikgu ganti, kecil, lagi innocent..
memang kena buli lah jawab nya..haha!
harap2 nanti aku dapat posting sekolah menengah yang cerdik2 sikit..
(demand sket..)

sebelum ni i thought jadi cikgu skolah rendah is better..
tapi sangat penatlah nak kuatkan suara..
tak mampu betul..
bayangkan..bawak rotan pun diorang tak takut sangat..
marah satu group, satu group lain pulak bising,
marah group lain, group lain pulak yg bising..
kalau mcm tu sampai bila kelas nak senyap..
ada sorang budak datang cakap kat aku,
''teacher, teacher kena rotan baru depa nak senyap''

oh, tak lah..x sampai tahap tu kot..x berani lah nak rotan anak orang..
dah la cikgu ganti je pun..
harini aku mengajar darjah 6 dan 3.
darjah 6 ok la jugak,darjah 3 sangat lah buas tak kira laki ke pompuan..
semua pun berebut nak tolong ke office untuk photostat..
keluar toilet tak berenti2..
mengacum number 1..
budak2 laki la ni,
bergaduh, mengacum, menangis..
terpaksa aku pujuk...buat cam adik sendiri lah...

aku memang tak introduce myself pun kat budak2 tu..
diorang yg sibuk tanya..
aku cakap la nama aku ''farhana''
terus diorang nyanyi lagu FARHANA jinbara tu..
haish budak2 ni..
ngajar sains, tapi sorang2 datang kat aku baca doa qunut tetiba..
aku pon layan je..
nampak gayanya diorang lebih minat part2 tu daripada sains and maths..

disebabkan kelas darjah 3 yang sangat bising..
terpaksalah aku umpan diorang dengan COKLAT dan HADIAH..
pulak tu, ade yg cakap ''cikgu tipu...!''
hehe..
bukan tipu la sayang oi..umpan je..
tapi xpelah, memang suke pon bagi hadiah kat budak2 ni..
kesimpulannya : aku memang tak reti kawal budak-budak tu..
Ya Allah..permudahkanlah..
xpe .. 3 hari je lagi... sabar sabar...................

wassalam..

5 comments:

Owner said...

Well..
Baru hang rasa kan apa yang aku rasa dulu..
Tapi lama2 hang akan rindu diorang..
Aku pun umpan gak dulu...
Nak dekat last day aku kat sana aku betul2 bawa hadiah kat diorang..
Suka sangat diorang..
Dan kes2 yang hang lalui tu sebijik macam aku lalui..
Aku cuma tak suka garang2 kat diorang je...Tapi tak larat juga nak layan..kalau layan sorang, kena layan yang lain juga..
Baru tau susah juga jaga anak..hihi

your twin-Hani-

farihan azizan said...

hmmm..aku pon rasa weh..urm sbb aku jdi cikgu tusyen n tutor kt uia...mmg beza la! hehehe

SyuD said...

Wahaha... First tip: memula masuk kelas, muka tu janganla senyum or mesra sangat cik kak oi. kena buat muka ganas sikit, baru depa takut. macam tula cara nak handle kids. den dah pernah p skolah rendah haritu, so got some experiences n tips la from experienced teachers. ngee...

SyuD said...

Btw, nak tambah komen lg. Tadi tak baca sampai habis tulisan ni, tak perasan satu benda menarik.

Ajar sains tapi bebudak baca doa qunut? Hahahahahaha! Nasib baik depa tak bantai nyanyi lagu Negaraku. Wahaha... :P

Owner said...

Tudia aih..
kesian plak bebudak tu nak kena ngadap wajah garang..hehe..

masalahnya saya masuk kelas pun diorang tak nampak..
dah nk dekatsama tingggi katakan..
isk, silap tak pakai heel =p